Conclusie

Tijdens deze afstudeerstage heb ik gezocht naar het antwoord op de vraag:
‘Waar moet een uniseks urinoir voor festivals aan voldoen zodat deze als gebruiksvriendelijk en ergonomisch wordt ervaren, zodat er zoveel mogelijk urine opgevangen wordt omgezet te kunnen worden in 90% drinkwater en 10% voedingsstoffen voor planten?’
Hiervoor ben ik begonnen met deskresearch over huidige uniseks/vrouwen urinoirs en het interviewen van stakeholders. Met die resultaten heb ik uiteindelijk een prototype kunnen ontwerpen om een gebruikersonderzoek mee uit te voeren op het festival DGTL in Amsterdam.

Uit de resultaten van het deskresearch en interviewen is gebleken dat het transporteren en opbergen van een urinoir een belangrijk onderdeel is bij het ontwerpen. Het urinoir moet efficient getransporteerd kunnen worden om het interessant te maken voor festival organisatoren. Voor festivals is het altijd een uitdaging om genoeg sanitaire voorzieningen aan te bieden met praktische looplijnen. Hiervoor is er gekozen voor een ontwerp dat naast elkaar geplaatst kan worden én op zichzelf kan staan.

Tijdens het gebruikersonderzoek is er doormiddel van een A/B test en afgenomen enquêtes van 161 respondenten feedback ontvangen. Hierbij is ook de deelvraag onderzocht of wc papier een vereiste is voor een uniseks urinoir. Hierbij geeft 73% van de vrouwen aan het urinoir niet te gebruiken zonder wc papier. Ondanks dit resultaat geeft 100% van de mannen en 85% van de vrouwen aan het urinoir vaker te gebruiken op festivals. Van de 15% van de vrouwen die ontevreden waren bleek een gedeelte het urinoir achteraf niet juist gebruikt te hebben.

Belangrijke resultaten van het gebruikersonderzoek om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden zijn dat de tuit van het urinoir korter en breder moet worden zodat er minder urine langs de tuit loopt en dat het makkelijker in gebruik wordt.  Bij een kortere tuit hoeft de broek minder ver uit en hoeft de vrouwelijke gebruiker minder ver naar achter te lopen met de broek op de knieën. Ook moet de afvalbak niet recht tegenovor de vrouwelijke gebruiker geplaatst worden, omdat de gebruiker dan met haar gezicht boven de afvalbak hangt wat niet als hygiënisch ervaren wordt. Als laatste is een in en uit klapbaar opstapje erg belangrijk zodat ook kleine gebruikers moeiteloos het urinoir kunnen gebruiken.
Onderdelen die als positief ervaren worden zijn de beker- en telefoonhouder, ergonomische houding om staand te plassen als vrouw, vloerrooster voor hygiënischer aanzicht en kortere rijen voor de sanitaire voorzieningen.

Uit dit onderzoek is gebleken dat met de aanpassingen van de resultaten uit het gebruiksonderzoek een uniseks urinoir is ontworpen dat door gebruikers zowel gebruiksvriendelijk als ergonomisch wordt ervaren. Ze zouden het vaker willen zien op festivals om sneller en makkelijker te kunnen urineren  en daarbij korter in de rij te hoeven staan.
Ten behoeve van de Vierdaagsefeesten heb ik het uniseks urinoir aangepast op bovenstaande zaken. Dit gaat tot een nog hoger tevredenheidspercentage van de PeePal leiden.