Voorwoord

Voor U ligt de bachelor scriptie: “ONE URINAL FOR ALL PEEPAL”. U leest over uniseks urinoirs die geplaatst worden op festivals, deze urinoirs vangen van alle genders urine op zodat deze omgezet kan gaan worden in 90% schoon water en 10% nutriënten (voedingsstoffen).

De reden van deze scriptie is mijn afstuderen bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Van februari tot juni ben ik bezig geweest met desk- en fieldresearch om het uniseks urinoir tot de PeePal te maken.

Bij voorgaande stages en opdrachten ben ik voornamelijk bezig geweest met deskresearch om producten te kunnen ontwerpen. Voor de afstudeeropdracht bij Nijhuis Saur Industries heb ik de kans gekregen om in gesprek te gaan met stakeholders en het prototype te testen op het festival DGTL met 25.000 bezoekers. Het resultaat is dat de PeePal daadwerkelijk geproduceerd en verkocht kan worden. Met de festivalorganisaties van Zwarte Cross, DGTL en de Vierdaagse feesten Nijmegen ben ik in gesprek gegaan om inzicht te krijgen wat belangrijke eisen zijn voor een uniseks urinoir op grote festivals zoals dezen. De stakeholders van deze festivals zijn enthousiast en willen de PeePal dan ook op hun festival plaatsen om ook voor vrouwen meer sanitaire voorziening aan te kunnen bieden en tegelijkertijd duurzaamheid op festivals te faciliteren. Door spoeltoiletten te vervangen met PeePal urinoirs wordt er per plasbeurt 3 tot 6 liter water bespaard en daarnaast wordt de opgevangen urine hergebruikt.

Bij Nijhuis heb ik alle gelegenheid gehad, met behulp van positieve ondersteuning van mijn begeleiders, doelgericht werkveld onderzoek te verrichten, in gesprek te zijn met belangrijke stakeholders en het ontwerp van een uniseks urinoir op de wereld te zetten. Dankzij deze leuke  afstudeeropdracht heb ik veel geleerd en een geweldige ervaring opgedaan.

Ik wens u veel leesplezier toe.

Chaim Klein Breteler

Doetinchem, 23 april 2023

Samenvatting

Momenteel zijn er op festivals minder sanitaire voorzieningen gericht op vrouwen, aangezien er alleen urinoirs voor mannen beschikbaar zijn voor het opvangen van urine zonder dat daar andere afvalstoffen of toiletpapier in terechtkomen. Dit betekent dat alleen de urine van mannen kan worden omgezet in 90% drinkwater en 10% voedingsstoffen voor planten. Om dit te veranderen is er een uniseks urinoir ontworpen zodat alle genders kunnen bijdragen aan een circulaire sanitaire voorziening en tegelijkertijd de lange rijen voor toiletten verminderen.

Het doel van de afstudeeropdracht is het ontwerpen van een productie gereed uniseks urinoir. Deze urinoirs maken het scheiden van ontlasting en urine mogelijk zodat de urine opvangen en gezuiverd kan worden tot schoon water. Het nut hiervan is dat er een circulaire sanitaire voorziening ontstaat.

De hoofdvraag voor mijn afstudeeropdracht is: Waar moet een uniseks urinoir voor festivals aan voldoen waardoor deze als gebruiksvriendelijk en ergonomisch wordt ervaren, zodat er zoveel mogelijk urine opgevangen wordt omgezet te kunnen worden in 90% drinkwater en 10% voedingsstoffen voor planten? Hierbij wordt de urine eerst uit de tank van de urinoirs gehaald om bij een zuiveringsinstallatie van Nijhuis Saur Industries omgezet te worden in schoon water en voedingstoffen. Deze installaties kunnen ook op vaste festival locaties gestationeerd worden om vervoer te reduceren.

Om antwoord te kunnen krijgen op de onderzoeksvraag heb ik brainstormsessies gevoerd met stakeholders en een gebruikersonderzoek uitgevoerd op een festivals met 161 respondenten van alle genders. Uit het onderzoek bleek dat 100% van de mannen en 85% van de vrouwen het urinoir vaker zouden gebruiken op festivals. Naast dat het prototype positief wordt ontvangen hebben we zeer waardevolle feedback ontvangen om tot een goed eindproduct te kunnen komen. Dat toont aan dat er met de juiste aanpassingen een gebruiksvriendelijk geaccepteerde uniseks urinoir is ontworpen die voldoet aan de vraag om urine op te kunnen vangen ten behoeve van duurzaamheid.

Op basis hiervan kan met zekerheid de productie van de PeePal in gang worden gezet. Het is belangrijk, en dat moet nog blijken, dat de visuele aanduiding goed begrepen moet worden door de gebruikers zodat dat de gebruikswijze van de PeePal ook zonder de aanwezigheid van personeel op de juiste wijze in gebruik genomen wordt. Eventueel kan de visuele aanduiding gemakkelijk en relatief goedkoop aangepast of aangevuld worden.

Inleiding

Het nadeel van de huidige sanitaire voorzieningen op festivals is dat bij het gebruik van vacuümtoiletten per plasbeurt 1 liter drinkwater nodig is om door te trekken en bij spoeltoiletten is dit maar liefst 3 tot 6 liter drinkwater per plasbeurt voor het wegspoelen van enkel 500ml urine. Naast dat drinkwater wordt verspild wordt de urine gemengd met andere uitwerpselen waardoor er veel meer filtratie stappen nodig zijn om uit dit zwarte water schoonwater en nutriënten terug te winnen. Zodra enkel urine wordt opgevangen doormiddel van een urinoir ontstaat de mogelijkheid om dit gele water in een kleine cirkel om te zetten in 90% schoonwater en 10% voedingsstoffen. Daarnaast kan een waterloos urinoir ten opzichte van een spoeltoilet tot 36 liter drinkwater per persoon besparen in een dag op een festival. Uit de opgevangen urine kan er per persoon 2,7 liter schoonwater teruggewonnen worden. Een gebruiksvriendelijk uniseks urinoir kan deze waterbesparing naast mannen ook voor vrouwen mogelijk maken naast dat er meer sanitaire voorzieningen voor vrouwen beschikbaar worden.

Nijhuis Saur Industries is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en levering van oplossingen op het gebied van water- en afvalwaterbehandeling. Het bedrijf biedt een breed scala aan technologieën en diensten aan die helpen bij het zuiveren en hergebruiken van water. In samenwerking met SEMiLLA Sanitation werkt Nijhuis Saur Industries doormiddel van ruimtevaarttechniek om geel water op te vangen in waterloze toiletten en dit om te zetten tot schoonwater en voedingsstoffen.

Sinds de 19e eeuw wordt er al gewerkt aan het ontwerpen van het vrouwen urinoir. Naast kleine opstartende bedrijven dat vrouwelijke urinoirs ontwikkelen is er nog nooit een doorbraak geweest voor een ontwerp van een uniseks urinoir. Oorzaken hiervoor zijn het gebrek aan acceptatie en gebruiksvriendelijkheid.

Om de doelgroep te kunnen begrijpen hebben we vroeg in de stageperiode een gebruiksonderzoek uitgevoerd met de doelgroep op een festival. Het prototype heb ik ontworpen aan de hand van eerdere versies, literatuurkennis en ervaring van festival organisaties. Na het gebruiksonderzoek kan het ontwerp nauwkeurig aangepast worden aan de eisen van de gebruiker, transporteur, producent en verhuurbedrijf. Na deze kennis kan verzekerd worden dat het eindproduct voldoet aan de eisen van alle primaire stakeholders.